Kulttuurikävelyt
Kulttuurikävely on päättynyt 31.12.2024.
Tänään torstaina 12.12. kulttuurikävelymme suuntasi seitsemän aktiivin voimin Musiikkitalon Urkumatineaan. Väärinkäsityksestä johtuen emme päässeetkään ihastelemaan Saariahon urkuja...No sitten seuraavalla kerralla. Nyt kuulemamme urkumusiikin meille esitti Eino Susitaival.
Matinean jälkeen nautimme kahvit Musiikkitalon kahviossa ja totesimme että tämän syksyn kulttuurikilometrejä pääsee vielä keräämään lauantaina 14.12. klo 13. Kirjaston leffassa (Anna Karenina) ja sunnuntaina 15.12. klo 15. Käpylän joulukonsertissa.
Kaunis kiitos kaikille syksyn kulttuurikävelyistä. Ensi vuodelle on sovittu kulttuuripäiväksi tiistai.
Tämän päivän kävelyn saalis oli 4,5 km/hlö eli yhteensä 31,5 km.
Iloisiin tapaamisiin
Torstaina 7.11.2024 kulttuurikävelylle. Tänään oli kohteena Diakonissalaitos, jonka perustaja oli rikas leskirouva Aurora Karamzin. Toiminta lähti käyntiin vuonna 1867 teemalla - "Teemme työtä ihmisarvon puolesta" Diakonissalaitos on sotealan ammattilainen, joka on kouluttanut nuoria naisia huono-osaisten auttajiksi, diakonissoiksi. Vuonna 2023 Diakonissalaitos työllisti 3400 henkilöä, toimii hyvinvointialueilla ja on myös kansainvälinen toimija, 13 maata Meillä oli hyvä opas ja kiertelimme pihapiirissä, lopuksi sisälle kirkkoon ja sitten näyttelyyn tutkimaan historiaa. Meitä oli kuusi mukana tällä kulttuurikilometrit reissulla, 24 kilometriä saatiin kasaan.
31.10.2024 torstaina ryhmämme suunnisti Senaatintorin tuntumassa sijaitsevaan rakennustaiteen helmeen Kansalliskirjastoon. Tämä uskomattoman kaunis rakennus v.lta 1836 on myös Engelin käsialaa, samoin kuin Unioninkadun toisella puolella sijaitseva Tuomiokirkko.
Kansalliskirjasto palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita.
Kierros aloitettiin tutustumalla alakerrassa olleeseen näyttelyyn Syömään! - Samaan teemaan myös tutustumiskierroksemme lopetimme, - nimittäin lounaskahveihin Unicafessa kirjaston uumenissa.
Moni ihasteli nähtyä kokonaisuutta ja päätti jo palata uudelleen tähän tutustumisen arvoiseen paikkaan, mahdollisesti omien ystävien tai läheisten kanssa.
Erotessamme päätimme seuraavan viikon kohteeksi mennä yhdessä tutustumaan Diakonissalaitoksen historiaan. Laitoksessa on harjoitettu sote-toimintaa jo kolmella vuosisadalla.
PS. Meidän 7- henkinen ryhmä sai tänään tulokseksi 32 kulttuurikilometriä.
Paasitorni - kulttuurikävelykohde to 24.10.2024
Mielenkiintoinen sukellus Helsingin ja koko Suomenkin historiaan koettiin, kun Paasitornin tj. Osku Pajamäki johdatteli meidät tämän upean graniittilinnan vaiheisiin.
Tämä kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti vaikuttava, arkkitehti Karl Lindahl'n suunnittelema talo valmistui vuonna 1908 Helsingin työväentaloksi.
Kansalaissodan tuhot runtelivat pahasti työväentaloa, mutta yllättävästi korjaustoimenpiteisiin tartuttiin heti Lindahl'n, HTY.n ja työmiesten kesken.
Myös rahoitus saatiin varmistettua pankkien taholta.
Taloa on laajennettu ja korjattu vuosien saatossa ja viimeksi tänä vuonna uusittiin talon ulkoseinän kivipintoja. Moni muistaa kaiholla talon liukkaat tanssilattiat ja rockabillyn ajat.
Nyttemmin talo näyttäytyy vaikuttavana kongressikohteena sekä kansainvälisille että kotimaisille yrityksille ja yhteisöille. Suurin juhlasali mahdollistaa tilaisuuden jopa 800 hengelle.
Meidän 11 hengen kulttuurikävelyryhmä kiitti Oskua upeasta esittelystä. Tilaisuuden kruunasi yhteiset kahvit Juttutuvan kahviossa. Kahvilla sovimme, että seuraavaksi pyydystetään kulttuurikilsoja
Todellinen elämys oli meidän 10 hengen porukalle nähdä brittitaiteilija Luke Jerramin taideteos Gaia Tuomiokirkossa. Pienoiskoossa olevan maapallomme on taiteilija luonut Nasan ottamista kuvista avaruudesta. Tältä siis kotiplaneettamme näyttää mm. astronauttien silmin. Merien suuri osuus pallostamme tuli konkreettisesti nähdyksi.
Huomioimme myöskin sen, kuinka pieni meidän oma Eurooppamme onkaan verrattuna muihin maanosiin, vaikkakin kuvittelemme olevamme maailman napa. Mitähän mieltä muilla planeetoilla ollaan omasta mielestämme niin edistyksellisestä toiminnastamme mm. ilmaston ja merien suojelussa.
Ajatuksia herättelevä oli tämä taideteos upeassa yli 150- vuotiaassa Tuomiokirkossa. Tuomiokirkko, samoin kuin koko Senaatintori on pitkälti suurmies C.J. L. Engelin käsialaa. Senaatintorin ympäristö on vakaata, rauhallista ja niin suomalaista. Näin totesi moni ryhmästämme.
Gaian jälkeen sovittiin ryhmässä, että kulttuurikävelykahvit juodaan kirkon kivijalassa olevan Suomen Pankin Rahamuseon kahvilassa. Samalla oven avauksella päästiin tutustumaan Rahamuseon näyttelyssä rahatalouden kehitykseen. Meillähän se alkoi oravannahkoista ja tässä vaiheessa raha onkin jo pitkälti digitaalisessa muodossa.
Gaia - maapallo ihastutti ja ihmetytti.
Kiitos mukavalle ja kiinnostuneelle ryhmälle yhteisestä torstain tuokiosta. Käveltiin yhteensä 40 km ja kulttuurielämykset olivat mittaamattomia.
Kiitos paljon Karhusen Arjalle, kun keksit idean lähteä kulttuurikävelylle Vuosaaren Merimieskirkkoon. Meidät ottivat iloisesti vastaan Merimieskirkon satamakuraattori Taija sekä vapaaehtoinen Anja.
Itse rakennus Vuosaaren uuden sataman kupeessa on kuin koru. Rakennuksesta voi tulla mieleen lintu, kala tai vaikkapa aalto, sillä yhtään suoraa seinää ei upeasta rakennuksesta löydy.
Kuulimme, että Merimieskirkko palvelee kotimaassa ja Euroopassa paitsi merenkulkijoita, myös rahtareita ja ulkosuomalaisia. Laivojen satamassa käynnit ovat nykyään niin hektisiä, ettei laivojen henkilökunnalle ole juuri mahdollista enää viipyä satamissa. Merimieskirkko toimii myös menemällä kuraattorien voimin mukaan purjehduksille, jossa henkilöstöä tuetaan työn lomassa.
Meille annettiin myös ystävällisesti mahdollisuus käydä ihastelemassa koko satamaa satamakonttorin näköalatasanteelta. Todella laaja ja vaikuttava satama olikin. Tuskin aina muistammekaan miten tärkeä osa yhteiskuntaamme merenkulku ja siihen liittyvät logistiset toiminnat ovat.
Kiitos mukana olleelle ryhmälle. Yhdessä saimme askelia 10 km verran ja paljon uusia näkemyksiä meitä palvelevasta meriliikenteessä ja sen tärkeästä toimijasta Merimieskirkosta.
Torstai ja kulttuurikilometrit, kohteena Kulosaaren hautausmaa, Leposaari Leposaareen on haudattu mm taiteen, tieteen, sodankäynnin ja talouselämän merkkihenkilöitä. Kulosaaren hautausmaa perustettiin osana itsenäistä Kulosaaren huvilakaupunkia. Saari oli nimeltään Iso Pässi, se myytiin paikalliselle seurakunnalle vuonna 1922, jonka jälkeen se nimettiin Leposaareksi. Arkkitehti Armas Lindgren laati hautausmaalle suunnitelman, joka on pääosiltaan toteutunut. Leposaaren pinta-ala on noin 2 ha ja hautausmaa vihittiin käyttöön vuonna 1925. Leposaaressa on myös sankarihautausmaa, jonne on haudattu talvi- ja jatkosodan 18 sankarivainajaa Meillä oli onni kohdata Leposaaressa Kulosaari Seuran pj, hänen kanssaan keskusteltiin Leposaaresta. Kävimme kahvilla pikkuisessa kahvilassa Kulosaaren metroasemalla. Onni oli myös, että sade alkoi kun kotiin päästiin. Retkelle osallistui 7, askelia keskimäärin 5000 per henkilö. Kiitokset ja halaukset hyvästä keskustelusta ja klo 17 kirjastolla Ticket to Paradice
Kulttuurikilometrit-kampanjamme otettiin tänään 12.9. haltuun ihanassa kesäkelissä keskellä syyskuuta. Saavuimme Pääkaupungin niin kauniille Kansalaistorille ihastelemaan Oodin ja Kiasman hiveleviä muotoja. Musiikkitalon kutsuvaa ilmettä unohtamatta. Kuin itsestään tiemme vei Finlandiatalon suuntaan, joka talon remontin vuoksi on saanut jatkeeksi Pikku-Finlandian ihan Töölönlahden hiekkarannan tuntumassa. Ja koko matkan sai kulkea ihmeellisen kauniiden kukkaistutusten ja niittyjen lumoissa. Vieläpä tanssilavakin löytyi. Tämä on niin parasta.
Pikku-Finlandian kahvitauolla tutustuttiin paikalliseen taidenäyttelyyn ja tsekattiin päivän kilsat; 5.5 km/ persoona ja yhteinen tulos 27,5 km. Hyvä me. Loppumatkalla poikkesimme muillekin pihoille katsomaan lähiseudun upeita muistomerkkejä. Kahvilla huokailimme kauneuden paljoutta ja tuumimme miten helpolta tuntuu kävellä, kun on yhteinen kohde ja näkemistä. Hyvästä seurasta puhumattakaan!